Hírek

2016.10.27.

Két kerület a budapesti újlakáspiac sztárja – az új építésű lakások felét már a tervezőasztalról megvették

Az év első kilenc hónapjában 11 400 fölé nőtt a Budapesten futó ingatlanfejlesztések teljes újlakás-száma, az új otthonok fele XIII. kerületben és a XI. kerületben koncentrálódik-? többek közt ezt állapítja meg a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia 2016 első háromnegyed éves átfogó piackutatásából. Az építőiparban is tapasztalható munkaerőhiány miatt az építési költségek egyrészt jelentősen megnövekedtek, másrészt félő, hogy a kisebb, referenciával nem rendelkező fejlesztők projektjei megcsúszhatnak. Az új lakások átlagos négyzetméterára megközelíti a 600 ezer forintot

Az év első kilenc hónapjában újra bőven tízezer fölé nőtt a Budapesten futó ingatlanfejlesztési projektek teljes újlakás-száma, ami immár meghaladja a 11 400-at. Bár e lakások építkezése még csak részben kezdődött meg, az értékesítettség már 54 százalékon áll – ez derül ki a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia Zrt. háromnegyed éves piackutatásából. A Cordia értékesítettségi mutatója is a piaci átlaghoz hasonlóan alakult, de például XI. kerületi Terrace Residence 2-ben ez az arány már meghaladja a 90, a XIV. kerületi Thermal Zugló 2-ben pedig a 80 százalékot.

A XIII. és a XI. kerület az élen

A látványos és egyenlőtlen felfutást jól jelzi, hogy a harmadik negyedévben a kereslet elérte az első féléves szint 76%-át, miközben a piacra érkező új lakások kínálata ugyanebben az időszakban a január-júniusi mennyiség 62 százaléka volt. Január és szeptember között 5090 újépítésű társasházi lakás kelt el, ami 2008 óta a legmagasabbnak számít, míg a kínálat az év eleje óta a háromszorosára, több mint 5300 új építésű otthonra emelkedett. “Várakozásaink szerint az eladások száma a 7000-et is meghaladja majd az idei év összességében” – kommentálta a felmérés adatait Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: “Mivel egy-egy fejlesztés átfutási ideje jellemzően másfél-két év, a jelenlegi kínálat lakásaiból 2100 db-ot 2017-ben, 2500 db-ot pedig 2018-ban adnak át.”

Az év első kilenc hónapjában Budapesten 209, négylakásosnál nagyobb projekt keretében mintegy 8700 új lakás értékesítése indult el, ebből 1527 új otthont a Cordia fejleszt, a főváros hét kerületében. Ez a szám az utolsó negyedévben a Grandio projekt értékesítésének megkezdésével eléri majd az 1661-et. “A VIII. kerületben az idén elindított összes projekt lakásainak kétharmadát a Cordia fejleszti, a VI. és a XIV. kerületben pedig gyakorlatilag minden második új otthont mi építjük” – fogalmazott a vezérigazgató.

A fejlesztések meglehetősen egyenlőtlenül oszlanak el, hiszen míg a pesti XIII. kerületben és a budai XI. kerületben koncentrálódik az új projektek lakásainak fele – mintegy 1300-1300 otthonnal -, addig Dél- és Kelet-Pesten alig van új építésű aktivitás.

Lakásméretek, árak

A vevők abszolút kedvencének a XIII. kerület számít, az év első háromnegyedében eladott, több mint ötezer új építésű lakás egynegyede ebben a városrészben található.

Legnagyobb kínálat a 45-60 négyzetméteres lakásokból van a fővárosban, de míg például Pest belvárosában a kisebb alapterületű otthonok vannak többségben, addig a budai oldalon és a pesti külső kerületekben a nagyobb ingatlanok a jellemzőbbek. “A Belvárosban a vevők is jellemzően a kisebb, 1-1,5 szobás otthonokat keresik, sokszor befektetési, bérbeadási céllal”- mondta Földi Tibor.

Az új lakások átlagos négyzetméterára megközelíti a 600 ezer forintot, a Duna jobb partján az átlagár 641 ezer, a bal parton 574 ezer forint. A legdrágább területnek – a szűk kínálat okán – az V. és a XII. kerület számít, de átlagon felüli árakkal találkozhatunk a bel-budai, valamint a III., VI. és a VII. kerületi fejlesztések esetében is. Az árskála másik végét – 300 ezer forint körüli átlagos négyzetméterárakkal – a XXI. és a XXIII. kerület képviseli.

A szakember kiemelte: “Az építőipart is jellemző munkaerőhiány miatt az építési költségek egyrészt jelentősen megnövekedtek, másrészt félő, hogy a kisebb, referenciával nem rendelkező fejlesztők nem jutnak elegendő kapacitáshoz, így a projektjeik csúszni fognak.” A Cordia kutatásának adatai szerint a 2016-ban indult fejlesztések több mint felében, azaz mintegy 4000 lakás esetében eddig nem kezdték el az építkezést.

——————————————————————–

Háttérinformáció

A kutatásról

A Cordia Zrt. 2016. első háromnegyedéves piackutatása a nyilvánosan elérhető adatok figyelembe vételével készült. A felmérés a négylakásosnál nagyobb, már értékesítés alatt álló projekteket és azok lakásainak adatait tartalmazza. Az átlagárak meghatározásánál a nettó korrigált négyzetméterárat, vagyis a lakás négyzetméterárának az erkély felének négyzetméterárával növelt összegét használtuk.

A vállalatról

A Cordia a tőkeerős, magyar tulajdonú Futureal-csoport tagja, amely a közép-európai régió egyik legnagyobb ingatlanfejlesztő és befektető cégcsoportja. A Cordia Magyarország vezető lakóingatlan-fejlesztője, mely számos lezárt és folyamatban lévő projekttel rendelkezik mind hazánkban, mind a régió további országaiban (Románia, Lengyelország). Magyarországon jelenleg Budapest belvárosában, illetve a budai és pesti kertvárosokban vannak fejlesztései. Az eddig bejelentett 8 projektből 4 esetében már megindult az építkezés: ez a tervezett 1661-ből összesen 900 lakást jelent, ami egyedülállóan magas szám a hazai ingatlanfejlesztők között.